Kornea Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Kornea Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kornea Nakli

Kornea, gözün en dış kısmında bulunan ve gözü kuruyan dış etkenlere karşı koruyan saydam bir tabakadır. Görme işlevini yerine getirirken korneanın önemi büyüktür. Kornea, saydam yapısına rağmen çeşitli hastalıklar nedeniyle bu saydamlığını yitirebilir. Göz hastalıkları doğuştan genetik kökenli olabileceği gibi mikrobik nedenlere de dayanabilir. Keratokonusun ileri aşamasında, görüş çok düşük seviyelere iner ve hasta kontakt lens veya kornea içi halkalardan fayda sağlayamaz hale geldiğinde, mutlaka kornea nakli yapılması gereklidir.

Keratokonus ve Kornea Nakli

Keratokonus gibi hastalıklar, korneanın şeklini değiştirerek kornea naklini gerekli hale getirebilir. Tıpta keratoplasti olarak bilinen kornea nakli, yaralanma, mikrobik iltihaplanma veya kaza sonucu zarar gören korneanın değiştirilmesidir. Günümüzde gelişen teknolojik malzemeler ile nakil ameliyatları daha basit hale gelmiş olup, görme oranı daha da verimli hale getirilmiştir.

Kornea Nakli Yöntemleri

Kornea nakli, kornea dokusundaki rahatsızlık korneanın hangi tabakasını etkiliyorsa ona yönelik olarak yapılmaktadır. Kornea dokusunun en alt katmanında yer alan ve korneanın şeffaf, saydam kalmasını sağlayan endotel hücresinin yapısı incelenerek ameliyat teknikleri belirlenir. Kornea nakli ameliyatlarında kullanılan DALK, DMEK ve DSAEK gibi yöntemler, hastalığın durumuna göre üst düzey cerrahi tekniklerdir.

  • Endotelin yapısı sağlam olan kişilerde, keratokonus ve kornea lekelerinde DALK yöntemi uygulanır.
  • Kornea ödemi veya daha önce yapılmış kornea naklinin reddedildiği, endotelin yetersiz olduğu gözlerde, DSAEK veya DMEK denilen küçük kesikten dikiş yapılmaksızın endotel hücre nakli ameliyatı yapılmaktadır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Bu tür kornea nakilleri yapılan hastalar, iki hafta içinde normal hayatlarına dönebilmektedir. Klasik kornea nakillerindeki gibi hastalar uzun süre iyileşme ve dikiş alınması gibi süreçlerle uğraşmazlar. Kornea nakli sonrası gözlük kullanımı gerekiyorsa, gözlük numarası değişmemekte ve astigmat gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmamaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde, hasta veya verici kornealar trepan adı verilen bıçaklar yerine, Femtosaniye lazerle istenilen ölçü ve şekle göre kesilebilmektedir. Bu yöntem, daha güvenli kesi ve yara iyileşmesi sağlamakta, Femtosaniye lazer kesili kornea nakillerinde daha az astigmat ortaya çıkmakta ve hastalar daha iyi bir görüş elde etmektedir.

Sonuç olarak, kornea nakli modern tıbbın sunduğu gelişmiş teknolojiler sayesinde, kornea hastalıklarının tedavisinde ve görme kalitesinin artırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ameliyat tekniklerinin gelişmesi ve dikişsiz yöntemlerin kullanılması, hastaların daha hızlı ve konforlu bir iyileşme süreci geçirmesini sağlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Yüz Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yüz Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Akciğer Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Akciğer Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Otolog Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Otolog Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri