Allojenik Nakil Ameliyatı ve Riskleri
26 Haziran 2024

Allojenik Nakil Ameliyatı ve Riskleri

Allojenik Nakil

Allojenik nakil, insanlarda ölümcül hastalıklar üzerinde yapılan en büyük tedavi yöntemlerinden biridir. Henüz geliştirilme aşamasında olmasına rağmen, etkin bir şekilde uygulanmaktadır. Birçok kişinin kemik iliği nakli ya da ilik nakli olarak bildiği bu operasyon, doğrudan allojenik nakil ile ilgilidir.

Hastaların genellikle kardeşlerinden alınan kemik iliği, yani hücreler, hastaya nakledilerek sağlıklı hücrelerin hasta hücreleri yok etmesi sağlanır. Ancak, hastanın kardeşi yoksa uygun ilik bulma süreci daha karmaşık hale gelebilir. Bu durumda, öncelikle hastanın akrabalarından, yoksa çevredeki uygun donörlerden ilik uyuşması için yardım talep edilir. Uygun ilik bulunduğunda allojenik nakil gerçekleştirilir.

Allojenik nakil sadece kemik iliğinden değil, aynı zamanda çevre kanlardan da elde edilebilir. Bu nedenle, genellikle doktorlar çevre kanı kullanarak allojenik nakil işlemini yaparlar. Bu nakil, hayati tehlikede olan hastalar için gereklidir ve daha çok kanser hastalarında uygulanır. Hastanın vücuduna çok yüksek dozda kemoterapi uygulanmış olması durumunda, allojenik nakil gerekli hale gelebilir. Bazı insanlarda kemik iliği eksikliği nedeniyle de allojenik nakile ihtiyaç duyulabilir.

Hastanın kardeşi varsa, kemik iliğinin uyumu yaklaşık olarak %25 oranında uyumlu olur. Uyumlu ilik bulunduğunda, allojenik nakil yöntemi ile kişiden kişiye nakil yapılır. Yaklaşık bir ya da iki ay içinde hastada iyileşmeler gözlemlenebilir.

Lösemi Hastalarında Allojenik Nakil

Lösemi hastalarında allojenik nakil hayati önem taşımaktadır. Kronik lösemi sorunu yaşayan hastalarda, kardeşten ya da uygun bir donörden alınan kök hücreler allojenik nakil ile hastaya verilerek büyük tedaviler uygulanır. Bazen hastalar aradıkları kök hücreyi bulamazlar, bu durumda hastaların hayatı tehlikeye girer. Bu gibi durumlarda, mümkünse bir kardeş yapılması hayat kurtarıcı olabilir.

Allojenik nakil yapılmadan önce hastaya en iyi tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Eğer bu tedavilerden sonuç alınamazsa, hastanın bu nakile uygun olup olmadığı yapılan testlerle araştırılır. Hasta uygunsa, zaman kaybetmeden vericiden alınan kök hücre hastaya cerrahi operasyon ile verilir. Kök hücreyi verecek olan kişinin uyumluluğunun anlaşılması için kan alınır ve laboratuvarlarda özel yöntemlerle doku grubu uyumu olup olmadığına bakılır. Bu işlem yaklaşık 4-5 gün sürer. Uyum olursa, alınan kök hücreler hasta vücudu tarafından reddedilmez. Ancak bazen, ne kadar uyumlu olursa olsun, hastanın vücudu bu hücreleri kabul etmez ve reddeder.

Bilinmesi gereken bir şey vardır ki; allojenik nakil yapılması için kişilerin kan gruplarının uygun olması gerekmez.

Allojenik Nakil Sonrası Yan Etkiler

Allojenik nakil sonrasında hastalarda farklı yan etkiler meydana gelebilir. Bazı hastalarda herhangi bir yan etki görülmese de, bazı hastalarda ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu tedavi yöntemi özellikle ağrı ve yüksek ateş sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra, ağız içinde şiddetli yaralar meydana gelmesi beklenen yan etkilerdendir. Bazı hastalarda ise cilt dökülmeleri olabilir. Bu durum hastalarda büyük tedirginliklere neden olsa da, aslında kısa bir süre içinde ortadan kalkar.

Allojenik nakil sırasında hastadan alınan kök hücreler, kan verir gibi hastanın damar yoluna verilerek işlem tamamlanır. Bu şekilde verilen kök hücreler, kendiliğinden iliklere yerleşir ve yaklaşık iki hafta içinde etkilerini göstermeye başlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Beyin Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Beyin Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

İlginizi Çekebilir

Nakil ve Sonrası

Nakil ve Sonrası

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kornea Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kornea Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doku Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doku Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalp Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kalp Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İlik Nakli Ameliyatı ve Riskleri

İlik Nakli Ameliyatı ve Riskleri