Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri
10 Temmuz 2024

Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Göz Nakli

Göz nakli, son zamanlarda oldukça yaygınlaşmış olan operasyonlardan biridir. Tıp tarihinde çok eskilere dayanmayan bu operasyonlar sayesinde birçok insan görme sağlığına kavuşabilmektedir. Özellikle doğuştan görmeyen ve korneasında hasar olan kişilerde bu operasyonlar sonrasında yüzde kırk beş oranında başarı sağlanabilmektedir. Yüzde kırk beş rakamı, ömrü boyunca hiç görememiş bir insan için son derece önemlidir. Ayrıca, nakledilen gözün, nakledilecek kişinin gözüne uygun olması da gerekmektedir. Eski zamanlarda yapılması mümkün olmayan bu nakil, teknolojinin oldukça hızlı bir şekilde gelişmesi sayesinde günümüzde rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak bu nakil, aslında her göz hastanesinde yapılamasa bile ülkemizde kornea nakli yapan bazı göz hastaneleri bulunmaktadır.

Göz Nakli Süreci

Halk arasında göz nakli olarak bilinen bu nakil sırasında aslında gözün sadece ön saydam kısmı nakil edilir. Gözün, kornea olarak adlandırılan kısmı, insanlarda çeşitli göz hastalıklarının meydana geldiği bölgelerdir. Hastalıkların bu bölgede meydana gelmesi nedeni ile gözün sadece bu kısmı zarar görmüş olan kişilerde nakil yapılabilmektedir. Eğer kişinin gözünün diğer bölgeleri ve iç kısımları zarar görmüş ise yapılan kornea naklinden bir sonuç alınamayacaktır. Bunun yanı sıra, hastaya nakledilecek korneanın sağlam olması gerekmektedir. Aksi durumda, yine yapılan nakil işlemi sonucunda beklenen sonuç alınamayacaktır. Göz naklini yapacak olan doktorun da bu durumda çok büyük etkileri bulunmaktadır. Çünkü ameliyat ne kadar iyi geçerse, sonuç da bir o kadar iyi olacaktır.

Kornea Nakli Detayları

Göz nakli ameliyatı için bağışlanmış olan kornea genel olarak 9 mm boyundadır. Bu nedenle yapılan operasyonlar son derece hassastır. Kornea, daire şeklindedir. Nakil edilen kornea, bağış yapan hastadan alınarak gözü hasarlı olan kişinin gözüne farklı dikiş yöntemleri ile dikilir. Bu gibi ameliyatlar, gelişmiş olan teknolojiler sayesinde artık lazer yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Öyle ki dikiş işlerinde bile lazerler kullanılır. Aslında bu uygulamalar çok olumlu sonuçlara neden olduğu gibi maddi olarak kişilerde etkiler yapmaktadır. Çünkü göz nakli için yapılan ameliyatlar biraz maliyetli olmaktadır. Bu sorun zamanın ilerlemesi ile değişecektir.

Göz naklinde öncelikle kişideki hasta kornea, lazerler ile kesilerek alınır. Bu işlem sırasında gözün sağlam olan yerlerini hasar almaması için doktor önlemler alır ve detaylı çalışır. Aynı şekilde nakil verecek olan kişinin de göz korneası kesilerek alınır ve hemen diğer hastaya nakledilir. Genel olarak yapılan ameliyatlar sonrasında organ reddi denilen durumun görülmeyişi, oldukça iyi bir haberdir. Diğer organ nakillerindeki gibi kornea nakli sonrasında göz verilen korneayı kabul eder. Tabii ki bazı insanlarda kabul etmeme gibi durumlar görülmüştür. Fakat bu ihtimal yok denecek kadar azdır.

Birçok hasta göz naklinin yapılışı sırasında anestezinin nasıl olduğunu merak etmektedir. Göz nakli yapılacak olan hastaya genel anestezi yapılır ve hasta ameliyat sırasında kendinde olmaz. Bu durumda kişi herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Fakat hasta uyandıktan sonra ve ilk birkaç hafta hafif sancılar hissedebilir.

Kornea Naklinin Yapılabileceği Durumlar

  • Kimyasal göz yaralanmalarında hastanın göz muayenesi yapıldıktan sonra uygun görülürse göz nakli yapılabilir. Özellikle kireç yanıklarında ve küçük yangınlar nedeni ile meydana gelmiş olan durumlarda bu nakil yapılabilir.
  • Korneada meydana gelen enfeksiyon hastalıkları erkenden teşhis edilmiş ise ve bu enfeksiyonlar gözün diğer bölgelerine zarar vermemiş ise göz nakli yapılabilir.
  • Göze alınan darbeler sonrasında kişilerde korneanın yaralanması gibi bir durum var ise bu durumda da kornea nakilleri yapılabilmektedir.
  • Korneanın doğuştan hafif hasarlı olması durumlarında da kornea nakli yapılarak hastanın daha sağlıklı görmesi sağlanabilir.

Ekstra Bilgiler ve Sonuç

Göz nakli, özellikle kornea nakli, günümüzde gelişen teknolojiler ve tıbbi ilerlemeler sayesinde oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken birçok faktör bulunmaktadır. Nakil yapılacak korneanın sağlıklı olması, ameliyatı gerçekleştirecek doktorun tecrübesi ve kullanılan tekniklerin güncel olması, başarılı bir sonuç için kritik öneme sahiptir.

Sonuç olarak, kornea nakli sayesinde birçok insan görme yetisini geri kazanabilmekte ve yaşam kalitesini artırmaktadır. Bu alandaki tıbbi gelişmeler ve organ bağışı bilincinin artması ile gelecekte daha fazla kişinin bu şanstan yararlanabileceği umut edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

GONCACÜNEYT

30 Nisan 2024 Salı

Merhaba.babam çocukken kireç kuyusuna düşmüş ve bir gözündeki görme yetisini kaybetmiş defalarca ameliyat geçirmesine rağmen.şimdi ben gözümün birini babama vermek istiyorum ,ameliyat sonrası görme yetisine kavuşur mu.?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba GONCACÜNEYT,

Öncelikle babanın yaşadığı bu zorlu deneyimden dolayı üzgün olduğumu belirtmek isterim. Ancak, maalesef göz nakli şu anki tıp teknolojiyle mümkün değil. Gözün tamamını değiştirmek yerine, kornea nakli gibi bazi göz dokusu nakilleri yapılabiliyor ancak bu da sadece belirli durumlar için geçerli. Babana en iyi yardımı, bir göz doktoruna danışarak ve mevcut tedavi seçeneklerini araştırarak yapabilirsin.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Ayca

Merhaba. Evet gözünüzü babanıza naklettiginizde eski gorme yetisine sahip olur ama nakledilen gözün, nakledilecek kişinin gözüne uygun olması da gerekmektedir. Eski zamanda yapılması mümkün olmayan bu nakil, teknolojinin oldukça hızlı bir şekilde gelişmesi sayesinde günümüzde rahat bir şekilde yapılabilmektedir. Göz naklini yapacak olan doktorun bu durumda çok büyük etkileri bulunmaktadır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kök Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kök Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Nakli Nasıl Yapılır?

Kan Nakli Nasıl Yapılır?

Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Saç Nakli Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?

Saç Nakli Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?