Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri
24 Temmuz 2024

Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Tıp dünyası, birçok organ ve uzuv nakli yaparak insan sağlığının korunması için ciddi çalışmalar yapmaktadır. Özellikle organ nakillerinde, yeni vefat etmiş birinden alınan uygun organlar veya canlı bir kişiden başka birine yapılan organ ve uzuv nakilleri gerçekleştirilse de, kafa ve beyin nakli hala tıp alanında gerçekleştirilememiştir. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde, bir kaza sonrası kafasını kaybeden veya kafası kopan bir insana, farklı bir bedenden alınan kafanın naklinde olumlu sonuçlar günümüze kadar alınmamıştır.

Ancak, bir kısım bilim insanı fare ve maymunlar üzerinde birtakım denemeler gerçekleştirmiştir. 2016 yılının başlarında, İtalyan doktor Sergio Canavero tarafından yapılan bir deneyde, bir maymunun omuriliğinden düzenli olarak sinirler kesilerek farklı bir maymunun omuriliğine bağlanmış ve bu maymunun 12 saat yaşadığı şeklinde bir rapor tutulmuştur. Ancak, hayatta kalan maymun etik nedenlerden dolayı öldürülmüştür. Bu nedenle, hayvan üzerinde yeterince araştırma yapılmadığından dolayı, bu kafa naklinin gerçekten işe yarayıp yaramadığı tam anlamıyla doğrulanmamıştır.

Kafası kopan birinin beyin hücreleri oksijen eksikliğinden dolayı beyin ölümü gerçekleşecektir. Bu beyin ölümü 1-5 dakika içerisinde gerçekleşebilir. Bu nedenle, kafası kopan birinin uygun beyin ölümü gerçekleşmiş birinin kafasının omurilik ile bağlantısı oldukça zor olacaktır. Kaldı ki, uygun kafa kısa zaman içinde kadavradan nakledilse bile şah damarı ve omuriliğin beynin görevini yerine getirip getirmeyeceği ise soru işaretleriyle doludur.

Kafa Nakli Teorileri

Birçok bilim insanı kafa nakli konusunda ciddi çalışmalar yapmıştır. Kimi uzmanlar tarafından hazırlanan tezlerde, bir kaza sırasında kopan veya kesilen başın yerine, kısa süre önce (1-5 dakika içinde) vefat etmiş (yani beyin hücreleri ölü olmayan) birinden alınan kafa nakli gerçekleştirildiği takdirde, omur ilik ile uyum sağlandığında, beynin şah damarının ihtiyacı olan kan ve oksijeni kılcal damarlar ile iletilmesi ile canlılık emarelerinin devam edeceği öngörülmektedir.

Ancak, farklı bir insandan alınan kafatası, farklı bir bedene nakledildiği takdirde, vücut yeni kafa naklini kabul etse dahi bu defa beyin eski yaşantısını bilecektir. Şöyle bir düşünceyle, kafası kesilmiş birinin bedeni daha önce yaşantısını devam ettirdiği eşini, çocuklarını bilmeyecektir. Hakeza, farklı bir bedende hayat bulan beyin, farklı bir bedende çocukları, eşi ve sevdikleri ile bir araya geleceği düşüncesi ciddi sorunları beraberinde getirecektir.

Kafa Nakline İlişkin Ütopik Düşünceler

Kafa nakli, tıp alanının gelişmesinden sonra gerçekleştiği takdirde, daha önce farklı bir bedende hayat bulan beyin, bu defa hiç bilmediği bir bedende hayat bulacağı düşüncesi uzmanları sonsuz hayat düşüncesine sokmaktadır. Günümüz şartlarında bu durum mümkün olmamakla birlikte, bir gün kafa nakli gerçekleşirse, o zaman tıp dünyasında çığır açılmış olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gayret

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Kafası kopan birinin beyin ölümünün 1-5 dakika içinde gerçekleştiği söyleniyor. Bu durumda, kopan kafanın yerine farklı bir bedenden alınan bir kafa nakli gerçekleştirildiğinde, şah damarı ve omuriliğin uygun şekilde bağlanması mümkün olur mu? Bir de, bu nakil başarılı olsa bile yeni bedendeki beyin, eski yaşantısını ve sevdiklerini hatırlayabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gayret,

Kafa nakli gibi karmaşık ve henüz tam anlamıyla gerçekleştirilmemiş bir operasyon hakkında bilimsel açıklamalar yapmak zor. Ancak teorik olarak bazı noktaları ele alabiliriz.

ޞah damarı ve omuriliğin uygun şekilde bağlanması, mevcut tıp teknolojisiyle büyük bir zorluk teşkil eder. Omurilik bağlantısının yapılabilmesi, sinirlerin yeniden bağlanması ve fonksiyonel hale gelmesi konusunda ciddi problemler barındırır. ޞu ana kadar bu tür bir operasyon dünyada başarıyla gerçekleştirilmiş değil.

Yeni bedendeki beyin, eski yaşantısını ve sevdiklerini hatırlayabilir mi sorusuna gelirsek; teoride, beynin yapısı ve hafıza depolama mekanizmaları değişmeyeceği için bu mümkün olabilir. Ancak bu da, sinir bağlantılarının tam anlamıyla ve doğru şekilde yapılabilmesine bağlıdır.

Bu konudaki bilimsel çalışmalar devam ediyor, ancak şu an için kafa nakli gerçekleştirilebilecek ve başarılı olabilecek bir operasyon değil. Umarım gelecekte tıp teknolojisi bu tür karmaşık sorunları çözebilecek seviyeye gelir.

Sevgilerle,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Penis Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Yumurta Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Yumurta Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Doku Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doku Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Saç Nakli Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?

Saç Nakli Yöntemleri ve Faydaları Nelerdir?

Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Göz Nakli Ameliyatı ve Riskleri