Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri
08 Temmuz 2024

Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Sinir Nakli

Sinir nakli, vücudun herhangi bir yerinde bulunan sinirlerin veya kasların işlevini kaybetmesi durumunda gerekli hale gelir. Bu sebepten dolayı, insan bedeninde bulunan sinirlerin zarar görmesi, hasar gören bölgede hareketlerde azalmaya yol açar. Sinirlerin hasar görmesinden kaynaklı olarak his kaybı, sinirsel ağrılar gibi birçok şikâyet ortaya çıkar. Bu şikâyetlerin tedavi edilmesi için belirli işlemler uygulanır. Örneğin, yüzde bulunan kasların veya sinirlerin işlevini kaybetmesi ile ilgili oluşan yüz felci gibi durumlarda ya da doğuştan meydana gelen yüz hastalıklarında cerrahi müdahaleler ile başka bölgelerden alınan kaslar veya sinirler bu bölgeye nakledilir. Cerrahi müdahalelerde, sağlam olan sinirlerin nakli uygulanarak hastanın tedavi edilmesi sağlanır.

Sinirlerin zarar gördüğü bölgelere sinir nakli uygulamak için, sinirin bağlı olduğu organdan ayrılma süresine göre direkt işlem uygulanabilir. Kasların çalışması süresine bağlı olarak, sinir kaybının bulunduğu yerde iyileştirme sürecine girilebilir. Hasar gören bölgenin yeniden işlev kazanması amacıyla, sinir kaybolan bölgede sinir nakli uygulanarak bu bölgeye hareketlilik sağlanır. Bu sayede hastada görülen kas ve sinir hareketsizliği giderilmiş olur. Bu ameliyat sayesinde genellikle felç hastalarının tamamı, özellikle göz bölgesinde uygulandığında gözlerde açılma meydana gelir. Ayrıca, genç hastalarda ve doğuştan lezyon bulunan hastalarda sinir sorunu olan bölgeye bu uygulama gerçekleştirilir. Yaklaşık bir yıllık bekleme sürecinin ardından, bacak kasından bir parça alınarak hasarlı bölgeye uygulanır. Bu süre zarfında sinir nakli yapılan bölgede yeniden hareketlilik görülür.

Sinir Naklinin Gerçekleştirileceği Bölgeler

Sinir naklinin gerçekleştirileceği bölgeler arasında öncelikli olarak yüz ve çevresi yer alır. Bu bölgeler dışında, özellikle göz bölgesine uygulanan sinir nakli ile görme yetisi kazandırılır. Ayrıca, yapılacak müdahaleler sonucunda kol ve baldırlarda bulunan sinir zedelenmelerine de aynı yöntemler uygulanarak hastanın şikâyetleri giderilir. Sinir bölgesinin hasarı test edildikten sonra planlı olarak hastaya sinir nakli gerçekleştirilir. Bu durumda, hastalara gerekli işlem uygulandıktan sonra ağrıların sonucunda körelmiş olan sinir uçlarından kaynaklanan sinir hasarları tamir edilir. Bu bölgede bulunan sinir uçları başka yere taşınabileceği gibi, tekrar dikilebilir ya da ölmüş olan doku kaybının bulunduğu kısım kesilerek yeniden birbirine birleştirilir. Genellikle uygulanan bölgeler kol ve bacaklarda bulunan sakatlık veya kaza sonucu oluşan sinir kayıplarında görülmektedir.

Sinir Naklinde Yapılması Gerekenler

Herhangi bir sebepten dolayı kaza ve travma nedeniyle kolda oluşan sinirlerin zedelenmesi sonucu hastada his kaybı gibi problemler meydana gelir. Yapılacak sinir nakli öncesinde, kaza sonrasında oluşan sinir kaybı için belli bir süre beklendikten sonra sinirlerin işlevini yerine getirememesi üzerine sinir nakli gerçekleştirilir. Bu ameliyat ustalık ve dikkat gerektiren bir yöntemdir. Çünkü bu bölgede uygulanacak sinir naklinin başarıyla gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Böyle durumlarda, hastanın bacak bölgesinden alınan sinirler ile kolunun bulunduğu bölgede, yani sinirin zedelendiği bölgede sinir nakli ameliyatı gerçekleştirilir ve hastanın yeniden hislerine kavuşmasına yardımcı olunur.

Büyük risk içeren bir ameliyat olması sebebiyle, yapılacak operasyon ile hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanır. Bu tür ameliyatlar, doğuştan olanlara göre daha kolay çözüme kavuşur. Çünkü sinir kaybının nerede olduğu kesin olarak bilinir ve travma sonucu oluşan sinir kayıplarında hasar bölgesi bellidir. Bu sebepten dolayı, sinir naklinin gerçekleştirilmesi daha kolay olacaktır. Ameliyat sonrasında hastanın steril olması son derece önemlidir. Bu sebeple itinalı bir bakım gerektirir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Emre

28 Mayıs 2024 Salı

Beyin ameliyatı oldum ve sol gözümun hareketlerini kaybettim daha sonra göz kaslarım kesildi ve yerleri değiştirildi ama gözüm az hareket etti .bu yöntem ile gözümüm düzelir mi .

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Cenk

Emre bey cerrahi müdahalenin yan etkilerinden kaynaklı olarak sinir kasları zedelenmiş durumda. Sinir nakli durumu göz kaslarında geçerli değildir. Ancak uygulanacak bir kısım fizik tedavi hareketleri sayesinde göz sinirleri açılabilmektedir. Bilinçsiz tedavi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu nedenle konu uzman hekime bildirilmelidir.

2. Cevap
cevap

Pehlevi

Sinir nakli ameliyatı oldukça hassas bir yöntem olup göz gibi bir bölgeye nakil işlemleri oldukça zordur. Bu ameliyatı olmanız halinde belirli bir süre boyunca bazı sinirlerin az çalıştığını ve gözünüzün yeterli oranda hareket etmediğini düşünebilirsiniz. Zamanla sinir yapıları alışacağı için bu sorundan kurtulacaksınız. Düzenli olarak doktor kontrolüne danışmanız gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hücre Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kafa Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Kemik İliği Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Yüz Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Yüz Nakli Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri

Sinir Nakli Ameliyatı ve Riskleri